Wednesday, November 12

Jangan Pandang Rendah Pada Kancil


Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya utara selatan kelihatan sebuah kancil putih tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya, pemilik kancil tu sedang berjalan kehulu kehilir cuba menahan kereta supaya membantu.tidak ada sebuah kereta pun berhenti.tiba-tiba datangla sebuah kereta Evo 7 berhenti di sebelah kancil tadi.



"Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?" tanya pemuda berusia dalam lingkungan 20-an.

"A'ha rosak ", jawab pakcik tu simple aje... .

"Ok, cam nie, saya ada tali nanti saya ikat kat
kereta saya dan saya tarik kereta pakcik sampai
tol", mamat nie bagi idea.

"worrait gak tu... ", tapi... Nanti kalau pakcik rasa
awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high
beam"

"Ok pakcik"..

Mamat nie pun ikatlah tali kat kereta kancil didepan dan hujungnya diikat dibelakang bumper Evo die. Dia pun jalanla..dengan slow dan berhati- hati. Dalam lima kilometer mamat nie laju le sikit,apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat mamat tu.Mamat tu pun slowkan balik.. Tiba-tiba ada sebuah ferrari datang dari belakang dan press minyak kat mamat Evo 7. Apa lagi, jiwa muda patang dicabar, dia pun tekan la minyak rapat nak kejar ferrari nie... lLpa la pulak dia dengan kancil org tua yg diikat kat belakang kereta dia.

Orang tua tu punya la hangin satu badan, dia pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak.M amat Evo 7 tu dah tak sedar dah angin punya pasal. Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat bawah jambatan.

Vrooommm... ... "Bedesup peginye... Ini dah lebih speed limit nie...", Kate polis nie.. "Cecah 250kmj memasing nie",... Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie... "over..over,ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju,sebuah ferrari,sebuah evo7 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak percaye punye... ... ... sebuah kancil putih tengah cucuk angin evo7 tu dan bagi hon dan hi beam nak potong!!!"

P/s: Nape, tak caye ke? Jom beli kancil, lebih jimat..Hehe


Akhukum Fillah


Junaidi Al-Putatani
Gambang, Kuantan

6 comments:

  1. disable your word verification and moderations please.

    ReplyDelete
  2. haha...mari beli kancil...seh
    ;P
    aku ndak mo bli kancil
    aku mo bli nissan skyline
    bleh ka gitu? ;)

    ReplyDelete
  3. lawak btul citer.... release tensen lps final...huhu...

    ReplyDelete
  4. Bulih ba kalau kau jamil...Nnt suda beli bawa aku gi rumah kau kat subang ar..Kita test drive bawa laju..haha

    to mujahidah>> Lepas exam mesti nak release tension..Masa nie la..EMT tension wooooo..huhu

    ReplyDelete